Toastmasters klub Ljubljana pod črto 2017

Leto 2017 je za nami, zato bomo v naredili kratek pregled leta, kaj vse se je zgodilo v Toastmasters klubu Ljubljana. Naj bodo lanskoletni dosežki spodbuda za nove zmage v 2018.

V letu 2017 so tekle noge, jeziki in….
Nismo tekli le na Ljubljanskem maratonu, temveč so na dveh govorniških maratonih tekli tudi naši jeziki. Spomladanski govorniški maraton se je zgodil  v marcu in jesenski govorniški maraton v oktobru. Na obeh maratonih je bila zasedba mednarodna , saj so z nami vrteli jezike tudi Toastmasters člani iz Hrvaške in Srbije. Na obeh maratonih smo gostili tudi ugledne  predavatelje kot sta Martina Merslavič in Sanela Banović.

….kilometri v mednarodno Toastmasters druščino.
Člani TM Ljubljana smo širili obzorja in mrežo poznanstev na mednarodnih izobraževalnih konferencah v tujini. Konec aprila smo bili na Dunaju, kjer smo branili slovenske barve na tekmovanju. Maja smo se udeležili konference okrožja  95 v Berlinu ter novembra v Brnu. Decembra so se člani preizkusili še na zagrebškem govorniškem maratonu.

Dober glas seže v deveto vas….
Toastmasters klub Ljubljana dobiva tudi vedno več medijske prepoznavnosti. Klub je bil v juliju na Nočnem obisku na radijski postaji RTV Slovenija.V avgustu je  bilo naše srečanje v Mestnem muzeju prenašano v živo preko spletnega portala vzivo.si.
Klub je dodobra prenovil svojo podobo. Tako se je aktivno začel pojavljati na družabnih  omrežjih, prenovil je spletno stran, uredil evidence v portalu Easyspeak. To so zaznali tudi gostje, ki so se pridružili klubu. V preteklem letu se je klubu pridružilo 15 novih članov. Na srečanjih smo imeli zelo mednarodno zasedbo, saj so  naši člani tudi iz Avstrije, Kitajske, Nigerije in Rusije, tako da je bilo ozračje včasih takšno, kot bi zasedala skupščina Združenih narodov.
….kjer z vrtenjem jezika postaneš AS.

Mojca Žerovec je bila največkrat glavna ocenjevalka srečanj

Naši člani so bili tekom leta tudi zelo aktivni na tedenskih srečanjih. Najbolj zavzeta za pripravljene govore sta bila Marjan Benedičič in Marko Šetinc, ki sta jih oba pripravila po deset. Srečanj so se najbolj vestno udeleževali Marjan Benedičič (48 srečanj), Mojca Žerovec (43 srečanj) in Marija Vavpotič (43 srečanj). Kdo je bil najbolj pogosto učitelj, ki nam ni dal številske ocene ampak konstruktiven pogled na naš nastop? Naše govore je največkrat ocenil Marjan Benedičič (20 govorov), Brigita Tomas (11 govorov) in Dragan Bekčič (9 govorov). Vsi smo hoteli biti vodje srečanj na srečanju, vendar le Nevenki Ribnikar, Mariji Vavpotič in Jerneju Urankarju je to uspelo kar petkrat. Da postaneš mojster, potrebuješ vajo. Največ mojstrstva pri vodenju tem omizja so pridobili Jernej Urankar (6 x mojster) in Mojca Žerovec (4 x mojstrica). Le kdo je najbolje vrtel jezik pri nepripravljenih govorih? V tem delu se je najbolje odrezal Marjan Benedičič (8-krat),  Brigita Tomas in Katja Šuštar, ki sta obe bili izbrani po trikrat za najboljšo govornico tem omizja. Na koncu je bilo potrebno še vsako srečanje oceniti. Največkrat je bila glavna ocenjevalka Mojca Žerovec (9-krat), Jernej Urankar (8-krat) in Marjan Benedičič (5-krat). Vseh govorcev tem omizja se je v tem letu zvrstilo 333, tako je na vsakem srečanju sodelovalo v povprečju 6,53 govorcev.

Marjan Benedičič je bil največkrat zmagovalec  tekmovanja Teme omizja

Z roko v roki….
V Toastmasters Ljubljana se zavedamo, da je prenašanje znanj izkušenih članov na nove člane ključno. Da bi se prenos znanj opravil kar najbolj učinkovito, sta bili izvedeni dve izobraževanji za mentorje in dve mentorski kavarni.
…do novih zmag.
V celoti gledano je bilo leto 2017 zelo dejavno in uspešno, kar pa ne pomeni, da tega ne moremo še nadgraditi. Prvi izziv, ki vas čaka v novem letu, je TM Challenge 2018, kjer se boste v športnem duhu potegovali za najbolj aktivnega TM člana meseca in najbolj aktivnega TM člana leta. Skupaj bomo tudi v letu 2018 ponujali drug drugemu ramo, saj so lahko uspešni samo tisti, ki stojijo na ramenih velikanov.

Avtor: Domen Jere
Priprava podatkov: Jernej Urankar, Brigita Tomas, Mojca Žerovec