Peter veliki

Peter veliki

Peter veliki z nahrbtnikom po evropi, še preden je to postalo kul.

Petindvajset letni Ruski cesar se je odločil popotovanja po Evropi. Da bi se ognil vsemu pompu in blišču, se odloči za inkognito potovanje in se tako lahko osredotočil na tisto zaradi katerega je zapustil prestol. Učenje.

“I am a pupil and need to be taught” – Peter the great
(Sem učenec in morajo me učiti – Peter Veliki)

Ob prihodu v Amsterdam se je kot običajen 25 letnik vključil v klubske in hišne žurkice. Hkrati pa je trdo delal v ladjedelnici, da bi se naučil kako okrepiti Rusko mornarico.

Poleg vsakovečerne opitosti je poskrbel, da je na delo prihajal redno, točno in oboroženo, z orodjem. Tako kot vsi tamkajšnji delavci.

Med pavzo je sedel na pomolu in ogovarjal vsakega, ki ga je naslovil z nazivom tesarja. Če bi takrat imel tviter profil bi objavil nekaj podobnega:

“Destiny may ride with us today, but there is no reason for it to interfere with lunch.” – Peter the great
(Usoda je lahko danes na naši strani, vendar ni razloga da si nebi vzeli časa za malico – Peter Veliki)

Kljub vsemu trudu njegova skrivnost ni ostala dolgo skrita, mnogi so opazili stalno odsotnost njihovega cesarja.

Ob priložnosti dva angleža stopita do Petra in ga ogovorita: “Carpenter Peter, why don’t you help yout comrades?” (ang; “Tesar Peter, čemu ne pomagaš svojim tovarišem?”)

Brez besed je Peter pustil orodje in pomagal sodelavcem dvigniti deblo, ki ga sami niso zmogli.

You see brother, that I am a tsar, yet there are callous places on my hand, because I wished to give you an example.” – Peter the great

(ang; Vidiš brat, kljub temu da sem cesar, moje roke govorijo, da sem veliko delal. zato ker ti želim biti zgled )

Petrovo zanimanje pa se ni ustavilo samo pri ladnjedelnici. Obiskal je tudi tovarne, ladjedelnice, laboratorije, delavnice, muzeje in vrtove.

Skozi obiske je postavljal vprašanja: “kako se to uporablja?”, “Kako to deluje?” navzoč odgovorom je pozorno poslušal in prikimaval.

Obiskal je tudi bolnice, kjer se je naučil osnovnih posegov in bil pri tem vztrajen. Bolniki, ki so ga poznali, so o bolečinah raje molčali.

Ko se je Peter vrnil domov s svojega 18 mesečnega potovanja, se je takoj posvetil reformam ki so vplivale na doživete izkušnje.

I intend to immitate Amsterdam in my city of Saint Petersburg – Peter the Great
(ang; Želim imitirati Amsterdam v mojem mestu Saint Petersburg)

Spremembe so mu prinesle veliko nasprotovanj, on pa se je raje osredotočal na obzorje ki ga bodo pripeljale spremembe. Ruske ladjelednice so prevzele posodobitve z zahoda in kmalu je Rusia postala globalna vodilna sila.

“Titanic energy, burning curiosity, and a compulsive drive were the sources of Peter’s greatness.” — Robert K. Massie, Peter the Great biographe
(Veliko energije, goreča radovednost in kompulzivna zagnanost so bile Petrove vrline, ki so ga pripeljale do odličnosti – Robert K. Massie)

Kako biti kot Peter?

Njegova usmeritev je bila v podrocja, ki so predstavljala osebno in kulturno inferiornost.

Na izbiro je imel dve možnosti; lahko bi ignoriral svoje slabosti, ali pa jih sprejel in jih spremenil.

Ogledalo resnice je usmeril tudi proti svoji drz1avi, prepoznal je šibkosti in jih okrepil in izboljšal. Vojaške sile, ekonomija, tehnologija, birokracija, komercializacija… veliko področji je spremenil in izboljšal.

Pri prepoznavanju novosti ga je gnala motivacija do premagovanja ovir in samozaupanje.

Prepoznavanje osebne inferiornosti:
(prepuščanje egu poraziti zanimanje)

“I have no special talents. I am only passionately curious.” — Albert Einstein
(nimam posebnih talentov. Sem le strastno radoveden. – Albert Einstein)

Spomnim se, da sem se v otroštvu bal negativnih predsodkov. Bal sem se da bi izpadel nespameten in neumen. V šoli se nisem izpostavljal in velikokrat poraze tolažil z nepoizkušanjem in v primeru opravljenega izpita sem se hvalil z pomanjkanjem učenja.

Vse to ima opravka z fiksnim in v rast usmerjenim razmišljanjem.

Peter je razmišljal v slogu rasti in razvoja.

Kot vladar je imel možnost pridobiti katero koli stvar, vendar pa se je ponižal v delavca in poizkusil v najnižjem meščanskem slogu pridobiti tisto kar je vedel, da mu manjka.
Njegova inferiornost mu je omogocala, da se je lahko zlil z ostalimi. In vedel je, da bo njegov uspeh na koncu govoril zase. S tem ko je sprejel svoje napake je spremenil sebe in preobrazil celotno državo.

Prepoznaj kulturno inferiornost:

Rusi so na zahod gledali z gnusom na obrazu. Raje so se zapirali pred stvarmi z zahoda.

“Beware of women with beards and beware of men without beards.” — Russian Proverb
(Boj se bradatih žena in boj se mož ki brade nimajo. – Ruski Pregovor)

Nekaj zahodnjakov, ki so živeli za ruskimi mejami je bilo prisiljenih v ghetto na obrobju Moskve, kjer se je nahajal tudi Petrov dom. Ko je Peter prišel na oblast, je vedel, da Rusija mora posvojiti zahodnjaške metode, da bo lahko postala močnejši imperij.

V današnjem času uporabljamo kulturni relativizem, da spodbudimo nasprotujoče kulture k obstoju saj ravno te spodbujajo k enakopravnosti.

Ne menim da bi moral biti ves svet replika Združenim Državam Amerike, in tudi menim, da kulture, ki ne spoštujejo človekovih pravic nenbi smele obstajati.
In tudi v moji družbi ne maram videti obsedenosti z zvezdniki ali s srečo.

“Idleness and repose weakened them [the greeks], made them submit to tyrants and brought them to that slavery to which they are now so long since reduced.” — Peter the Great, in a letter to his son
(Brezčutnost in neaktivnost jih je ošibila (grke), primorani so bili podleči tiranom, ki so jih pripeljali do suženjstva, katero jih je močno izčrpalo.)

Peter veliki je uvidel kaj je bilo inferiornega v svoji družbi in kasneje za brato povlekel ljudi v prihodnost.

Vir: Medium: https://medium.com/the-mission/how-to-be-great-like-peter-the-great-7864e32f099c 29.9.2017, 23:50
Prevedel: Martin Cimerman